İşitme Kaybı Tipleri
- İletim Tip İşitme Kaybı: Dış ve orta kulak problemleri nedeniyle ortaya çıkan işitme kaybı türüdür. Sesin iç kulağa iletiminde fonksiyonel bozukluk söz konusudur.(Kulak zarı delinmesi, kireçlenme, orta kulak iltihabı….vs)
- Sensörinöral Tip İşitme Kaybı: İç kulak ve daha üst işitme merkezlerinden kaynaklı ortaya çıkan işitme kaybı türüdür. İletim tip kayıptan farklı olarak işitme ile birlikte konuşmanın anlaşılırlığı da azalır.
- Mikst Tip İşitme Kaybı: Hem sesin iç kulağa iletiminden hem de iç kulaktan kaynaklı işitme kaybı türüdür.
İşitme Kaybı Nedenleri
Özellikle ilerleyen yaşlarda tüm organlarda görülebilen yaşlanma, işitme organında da görülür ve işitme duyusu gün geçtikçe zayıflar. Tıp literatüründe ise yaşlılığa bağlı olarak gelişen işitme kayıpları “Presbiakuzi” olarak adlandırılır. Sık rastlanan işitme kaybı nedenlerini ise kısaca üç grupta toplayabiliriz:- Kulağa giden damarların özelliklerini yitirip artık eskisi gibi kan taşıyamaması.
- İşitme sinirinin yaşla birlikte özelliğini kaybetmesi.
- Beyindeki işitme merkezinin özelliğini ve işlevini yitirmesi
İşitme kaybı neden kaynaklanır?
- Dış kulakta sık görülen işitme kaybı nedenleri, kompakt buşon yani tıkayıcı kulak kiri ve istisnai olarak auralatrezi yani doğumsal olarak dış kulak yolunun gelişememesi sonucu oluşur.
- Orta kulaktasık görülen nedenler; tubaldisfonksiyon yani kulak-geniz borusu problemleri, orta kulağın farklı formlardaki iltihapları, bu iltihapların sekelleri olan zar-kemikçik problemleri ile otoskleroz veya timpanoskleroz şeklinde kulak kireçlenmeleridir.
- İç kulaktasık görülen işitme kaybı nedenleri; konjenital yani doğumsal işitme kaybı, yaşlılığa bağlı kayıp, basınç değişikliğine bağlı kayıp, yüksek sese bağlı kayıp, ilaç yan etkisine bağlı kayıp, meniere ile menenjit…
- İşitme siniri, beyin sapı ve beyin düzeyinde sık görülen nedenler ise; akustik nörinom yani işitme siniri tümörü, beyin tümörleri ve felçler…